"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Henk Hoksbergen

Ambachtelijke bakkers in de coronatijd

De afgelopen maanden heb ik vaak de vraag gehoord: ‘kunnen speciaalzaken, zoals de ambachtelijke bakker, wel hun hoofd boven water houden in deze moeilijk tijd?’ Het houdt de consument toch bezig, want hoe gaat het met de lokale ondernemers?

Over het algemeen hebben speciaalzaken, zoals bakkers, de afgelopen maanden extra omzet gedraaid, ondanks de coronacrisis. In de coronamaanden verkochten de bakkers gemiddeld zo’n 16% meer blijkt uit onderzoek van Retailtrends.

Tijdens de lockdown én in de tijd dat de horecagelegenheden gesloten waren, wilden veel consumenten zichzelf thuis verwennen. Dat geniet-gevoel werd beter ingevuld door de ambachtelijke bakker, dan door de supermarkt. Daarnaast wilden veel consumenten de lokale ondernemer, in deze moeilijke tijd, steunen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de ambachtelijke bakkers over het algemeen meer omzet hebben gedraaid.

Helaas blijft de omzetontwikkeling bij de meeste bakkers een zorg, ondanks de positieve geluiden. De bakkers leveren namelijk niet alleen aan de consument, maar ook voor ongeveer een derde aan bijvoorbeeld horecabedrijven, cateringbedrijven en evenementenorganisaties. De omzet aan deze bedrijven blijft fors achter. Ze leveren wel weer (beperkt) aan horecabedrijven, maar er is toch een fors deel in het derde kanaal weggevallen.

Volgens een enquête van NBOV ligt bij 78% van de deelnemende bakkers de omzet van het derde kanaal nog flink onder het niveau van voor de coronamaatregelen. Slechts 7% geeft aan boven het oude niveau te komen.

Bijna 50% van de bakkers maakt gebruik van één of meer overheidsregelingen, zoals de coulanceregeling van de Belastingdienst, de BMKB-regeling, NOW, TOGS of de TOZO. Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van één van de regelingen? Neem gerust contact met mij op, ik help u graag.

Boschland is partner van de Wagenvoort Advies Compas, samen met diverse financiële specialisten vormen wij een taskforce. Wij hebben dan ook op één centraal punt alle disciplines bij elkaar om u te helpen. 

Henk Hoksbergen
accountant

Bron: Mon, 31 Aug 2020 16:28:32 +0100

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?