"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bedrijfsplan varkenshouderij vernieuwd

Bij grotere veranderingen op uw varkensbedrijf is het nuttig, en ook wel gebruikelijk, om de gevolgen van die verandering in beeld te brengen met een integraal bedrijfsplan.Dat kan het geval zijn bij een grotere investering, bijvoorbeeld bij opschaling van het bedrijf, bij het toevoegen van een nieuwe bedrijfstak of –activiteit, bijvoorbeeld zonnepanelen, het aanpassen van de bedrijfsstructuur of het aanpassen van de financieringsopzet. In alle gevallen is het niet eenvoudig om alle veranderingen in relatie tot elkaar te overzien en doorgronden en kan een bedrijfsplan het gewenste inzicht bieden. Dit doet u allereerst voor uzelf, om daarmee de beste beslissing voor uw bedrijf te kunnen nemen. Als daarna uw beslissing gedeeld dient te worden met anderen kan het plan daarvoor de gewenste onderbouwing bieden, bijvoorbeeld bij een aanvraag voor aanvullende of gewijzigde financiering bij uw bank.

Integraal plan: economisch, fiscaal en bancair

Varkenshouderij

Boschland accountants en adviseurs heeft bedrijfskundig adviseurs in dienst met een jarenlange ervaring op het gebied van het opstellen van deze bedrijfsplannen. Daarbij onderscheiden we ons doordat we plannen maken met een integrale scoop. Dus niet alleen de economische berekening maar aangevuld met de fiscale gevolgen en het bancaire perspectief. Vanuit elke invalshoek wordt de haalbaarheid getoetst. Het heeft natuurlijk weinig zin om een mooi economisch plaatje te presenteren, als dat bancair niet in te vullen is. Daarom houden we bij de berekeningen rekening met de bancaire uitgangspunten. Bij het plan hoort een Samenvattend Overzicht. In het Samenvattend Overzicht staat de kern van het hele plan; wat er geïnvesteerd wordt, hoe dat gefinancierd wordt, of het verantwoord betaald kan worden, of er daarna nog een voldoende buffer voor tegenvallers is en of er voldoende zekerheden gesteld kunnen worden voor de bancaire financiering. Een totaalplaatje dus.

Vernieuwde uitgangspunten voor de varkenshouderij

De bancaire uitgangpunten in de varkenshouderij zijn in het recente verleden gewijzigd. De wijziging is doorgevoerd door het “Overleg Lange Termijn prognoses Varkenshouderij”, waarin overheid (Borgstelling MKB-landbouw/Bbz), de grote agri-banken, Wageningen UR en bedrijfsleven de uitgangspunten afstemmen en daarna uniform gebruiken. De voerwinst wordt niet alleen meer inzichtelijk gemaakt door deze af te zetten als percentage ten opzichte van de sector (het beroemde % voerwinst). Dit percentage schommelt te veel door de volatiliteit van de voerwinstniveau ’s. De nieuwe insteek is dat de analyse en begroting van de voerwinst worden opgezet met een absoluut verschil per dier van het bedrijf ten opzichte van de toetsvoerwinst. Deze lijn is consistenter en geeft een betrouwbaarder beeld voor de toekomst, en daarmee een nog betere kwaliteit van het bedrijfsplan.

Ontstaat er binnenkort voor u een traject waarbij dit bedrijfsplan u behulpzaam kan zijn, neemt u dan met ons contact op per mail of telefonisch. Wij zijn u graag van dienst met onze expertise.

 

Henk Reijnders
h.reijnders@boschland.nl
085 041 00 26

Herman Vrielink
h.vrielink@boschland.nl
0575 46 13 91

Herman Vrielink

 

 

 

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?