"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bezwaren box 3-heffing opnieuw ‘massaal bezwaar’

De Belastingdienst wijst alle bezwaarschriften tegen de heffing in box 3, de vermogensrendementsheffing, in de aangifte 2018 opnieuw aan als ‘massaal bezwaar’. Dit heeft staatssecretaris Snel bekendgemaakt.

Bezwaren box 3-heffing

Bezwaren heffing box 3

Tegen de vermogensrendementsheffing in box 3 wordt al jaren door duizenden belastingplichtigen bezwaar gemaakt. Met name omdat voor de belastingheffing in box 3 wordt uitgegaan van een verondersteld rendement en niet van een werkelijk behaald rendement. Omdat er in deze zaken nog op een uitspraak van de Hoge Raad wordt gewacht, is besloten om ook voor het jaar 2018 hierbij aan te sluiten.

Massaal bezwaar

Een aanwijzing als massaal bezwaar wil zeggen dat belastingplichtigen niet zelf hoeven te procederen ten aanzien van hun bezwaarschrift. Van alle ingediende bezwaarschriften wordt een aantal geselecteerd en ter behandeling aan de rechter voorgelegd. Pas als de hoogste rechter uitspraak heeft gedaan in deze zaken, zullen alle overige bezwaarschriften worden afgehandeld.

Let op! Als belastingplichtige moet u zelf bezwaar aantekenen. Alle bezwaren worden voorlopig dus aangehouden.

Individuele en buitensporige last

Bij belastingplichtigen die in hun bezwaar ook aanvoeren dat de heffing van box 3 leidt tot een individuele en buitensporige last, zal het bezwaar worden gesplitst. Alleen als het bezwaar uitsluitend betrekking heeft op de strijdigheid van box 3 met het EVRM (Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden), kan het bezwaar in zijn geheel meedoen met de massaalbezwaarprocedure. Alle overige argumenten zullen belastingplichtigen wel zelf moeten uitvechten voor de rechter.

Heeft u vragen over de massaalbezwaarprocedure, neem dan contact met ons op.

< terug naar nieuwsoverzicht

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?