"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blog: Arme Belastingdienst

De Belastingdienst zal over 2020 geen grote bedragen aan Inkomstenbelasting hoeven te innen bij melkveehouders. Dat blijkt uit de voorlopige analyse van de cijfers 2020, verricht door Boschland accountants en adviseurs. De melkprijs was het afgelopen jaar ruim twee cent lager dan de twee jaren ervoor.  De voerkosten stegen licht. Dat is enerzijds het gevolg van gestegen krachtvoerprijzen en anderzijds nog het gevolg van enkele droge jaren waarbij de ruwvoervoorraden geheel werden opgesoupeerd. De post omzet en aanwas stond onder druk met name door wegvallende omzet van vlees aan de horeca.

Boschland merkt dat een aantal boeren momenteel “niet goed weten waar ze staan”. Op de lopende rekening werd een groot deel van het jaar weinig druk ervaren, omdat er een half jaar lang geen aflossing werd betaald. Bovendien bestond de mogelijkheid om een voorschot op de betalingsrechten reeds in juli te laten uitkeren. Een deel van de bespaarde uitgaven voor aflossing, werd gebruikt voor investeringen. Op het eind van het jaar werden nog vele kilo’s fosfaat gekocht of geleased. Hierdoor wordt de liquiditeitskrapte pas nu gevoeld.

Wat zal 2021 brengen? De zuivelmarkt is licht positief, dat blijkt ook uit de melkprijs die FrieslandCampina de komende maand uitkeert. Het effect van Corona is onzeker. Zuivelanalisten zeggen dat de mondiale voorraden beperkt zijn, en dat de internationale zuivelvraag zal stijgen. De onzekerheid over het stikstofdossier zal nog blijven. 

Per saldo is het beeld dat het gemiddelde bedrijf in 2020 amper uit de kosten kwam. Dat is vervelend voor de Belastingdienst, maar helaas nog veel meer voor de veehouder die elke dag zijn best doet het hoofd boven water te houden.

Wilt u sparren over de situatie op uw bedrijf? Neem dan contact op met Boschland accountants en adviseurs. U kunt ons bereiken via teamfoodenagri@boschland.nl of 0575-461391.

 

Herman Vrielink
bedrijfsadviseur

Bron: Thu, 18 Feb 2021 10:06:08 +0100

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?