"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blog: pachtersvoordelen

Bent u een landbouwer die pacht binnen de familiekring? Dan is het van belang dat u nu in actie komt om een eventueel fiscaal nadeel te voorkomen. Staatssecretaris Snel heeft namelijk de goedkeuringen over de toepassing van het eerste en tweede pachtersvoordeel ingetrokken. Wilt u nog gebruik maken van de pachtersvoordelen, dan moet u uiterlijk 30 juni 2019 het juridische eigendom van de grond in uw bezit hebben.

Eerste pachtersvoordeel
Als u de grond in eigendom verkrijgt én u behoort niet tot de familiekring van de verpachter, dan kunt u gebruik maken van het eerste pachtersvoordeel. Bij het eerste pachtersvoordeel is een goedkeuring opgenomen dat het moment van heffing uitgesteld wordt.

Tweede pachtersvoordeel
Heeft u de grond in eigendom verkregen én behoort de verpachter tot de familiekring, dan is er sprake van het tweede pachtersvoordeel. Bij dit voordeel is het mogelijk dat de belastingclaim bij de voormalige pachter na vijf jaar komt te vervallen. Het voordeel valt dan bij latere realisatie onder de landbouwvrijstelling.

Bestaande situaties
Heeft u grond aangekocht met pachtersvoordeel? Dan geldt voor u wellicht nog de overgangsregel. De overgangsregel geldt tot 30 juni 2019. Heeft u voor 30 juni 2019 de juridische eigendom van de grond verkregen, dan kunt u gebruik maken van de overgangsregel. Bij een latere vervreemding van de grond kan, als aan de voorwaarden is voldaan, dan nog gebruik worden gemaakt van de landbouwvrijstelling over het pachtersvoordeel. U heeft dus nog een paar maanden om de eigendomsoverdracht van de verpachter naar de pachter te bewerkstelligen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp, of heeft u vragen? Neem dan gerust contact met mij op.

Steven de Gram
directeur fiscaal

0344 60 32 15
s.gram@boschland.nl

< terug naar blogs

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?