"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Coronavirus: moet u actie ondernemen?

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft op zijn site (rvo.nl) antwoord gegeven op tal van vragen inzake het coronavirus die specifiek voor het bedrijfsleven van belang zijn. De vragen zijn met name bestemd voor ondernemers die handeldrijven met China.

Reis niet naar China

Reizen naar China worden afgeraden. Degenen die al in China zijn, wordt geadviseerd zo mogelijk te vertrekken en de provincie Hubei in ieder geval te mijden. Wel heeft bijvoorbeeld KLM alle vluchten van en naar China geannuleerd.

Thuis werken

Bedrijven met werknemers in China krijgen het advies het personeel zoveel mogelijk thuis te laten werken. Dit ook met het oog op beperkingen inzake het transport in China.

Economische effecten

Het coronavirus zal volgens RVO zeker gevolgen hebben voor de Chinese economie. Economen hebben de groeiverwachtingen naar beneden bijgesteld.

Strengere douaneprocedures?

Of er strengere douaneprocedures met betrekking tot Chinese producten volgen, is nog niet bekend maar onwaarschijnlijk. Dit omdat het virus zich niet via goederen verspreidt.

Overmacht?

Bij het uitblijven of vertraging van leveranties, kan er sprake zijn van overmacht. Dit is afhankelijk van de situatie. Voor de financiële gevolgen is van belang wat hierover specifiek in contracten is bepaald.

Visum automatisch verlengd?

Visa van Chinese werknemers die aflopen, worden niet automatisch verlengd. Elk verzoek om verlenging wordt individueel beoordeeld. Dit geldt ook voor verzoeken van mensen die niet naar China kunnen terugkeren vanwege de gevolgen van het coronavirus. Individuele omstandigheden worden meegenomen in de beoordeling.

Heeft u nog vragen over de gevolgen van het coronavirus voor het zaken doen met China, dan kunt u uw vragen stellen aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?