"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Factuurtips voor de horecaondernemer

Als horecaondernemer kunt u tegen complexe zaken aanlopen als het om uw facturen gaat. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende btw-tarieven die u soms in één factuur moet verwerken. We geven u drie actuele tips.

1. Factuur- of kasstelsel?

horecaondernemer

Als horecaondernemer bent u verplicht om over uw omzet het kasstelsel toe te passen. Het kasstelsel houdt in dat u uitgaven en ontvangsten verwerkt in de periode waarin u ze daadwerkelijk uitgeeft of ontvangt. U kunt afzien van het gebruik van het kasstelsel. Dit moet dan duidelijk blijken uit uw administratie.

Het kasstelsel geldt niet voor de aftrek van voorbelasting. Voorbelasting wil zeggen dat de btw die andere ondernemers u in rekening brengen, u in uw btw-aangifte kunt verrekenen met de btw die u aan uw afnemers in rekening brengt. De ontvanger van de factuur hoeft met de aftrek van voorbelasting dus niet te wachten tot hij de factuur heeft betaald!

Ook ondernemers die het kasstelsel toepassen, moeten aan andere ondernemers facturen uitreiken. Zij hoeven de in rekening gebrachte btw toch pas op te nemen in de aangifte over het tijdvak waarin het factuurbedrag is betaald. Als de afnemer dus niet betaalt, hoeft u ook geen btw af te dragen.

2. Factuurvereisten aftrekbare btw

Een horecagast kan de btw op eten en drinken niet in aftrek brengen. Toch kan een gast, die soms een zakelijke gast is, wel om een factuur vragen. Deze factuur moet dan aan alle factuureisen voldoen. Als het factuurbedrag lager is dan € 100, kunt u volstaan met een kassabon.

3. Losse zaalverhuur?

Als u een zaal verhuurt zonder bijkomend eten, drinken of andere diensten, dan is deze verhuur vrijgesteld van btw. Dit lijkt voordelig, maar het betekent dat u zelf ook minder recht heeft op aftrek van voorbelasting. Als u bijvoorbeeld een nieuwe zaal heeft laten bouwen en u gaat deze zaal vrijgesteld verhuren dan heeft u geen recht op aftrek van btw op de bouw.

U kunt er dan vaak beter voor kiezen om de zaal met btw te verhuren. Dit kan bijvoorbeeld door de zaal ‘aangekleed’ te verhuren, inclusief bijvoorbeeld bediening, aankleding, licht en muziek. Dit is belast met 21%. De zaal wordt daardoor voor een particulier dus 21% duurder! Voor u als ondernemer heeft u dan wel meer recht op aftrek van voorbelasting. Een kwestie van goed rekenen dus!

< terug naar nieuwsoverzicht

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws