"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb jij recht op toeslagen in 2022?

Toeslagen zijn financiële tegemoetkomingen in de kosten voor je zorgverzekering, huur of kind(eren). Het kan om aardig wat geld gaan. Of je recht hebt op deze toeslagen is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden.

Wanneer u de afgelopen jaren toeslagen heeft ontvangen van de Belastingdienst, dan is de kans groot dat u onlangs de voorschotbeschikking toeslagen voor 2022 heeft ontvangen. Het is van belang om deze goed te bekijken om te zien of de juiste gegevens bij de Belastingdienst bekend zijn.
Is er bijvoorbeeld iets verandert in uw gezinssituatie, inkomen of woonsituatie? Dan kan het zijn dat u teveel, of te weinig aan toeslagen zult ontvangen. De Belastingdienst zal aan de hand van uw aangifte inkomstenbelasting berekenen op hoeveel toeslag u recht had en aan de hand hiervan zult u een definitieve berekening ontvangen waarop u kunt zien of u nog wat extra’s krijgt of wat er teveel is ontvangen en dus terugbetaald dient te worden. Daarom is het van belang dat u tijdig eventuele wijzigingen doorgeeft aan de Belastingdienst om zo te voorkomen dat u toeslagen terug moet betalen.

Ook kan het zijn dat u de afgelopen jaren geen recht heeft gehad op toeslagen, maar door een verandering in uw situatie dit jaar wel. Dan is het van belang om de toeslagen tijdig aan te vragen.
 

Wanneer u recht heeft op kinderopvangtoeslag, dan dient u dit binnen 3 maanden aan te vragen. Doet u dit later dan vervalt het recht over de voorliggende periode.

Huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebondenbudget voor 2022 kunt u nog aanvragen tot 1 september 2023. U dient hiervoor wel zelf actie te ondernemen, want de Belastingdienst zal u hier niet op attenderen en zal de toeslagen ook niet aan u uitbetalen als u ze niet aangevraagd heeft.

Voor de huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebondenbudget geldt dat er niet enkel gekeken wordt naar uw inkomen, maar ook naar uw vermogen. Voor de zorgtoeslag en kindgebondenbudget mag u als alleenstaande een vermogen hebben van € 120.020 en als u een toeslagpartner heeft € 151.767. Voor de huurtoeslag is dit € 31.747 als alleenstaande en € 63.494 wanneer u een toeslagpartner heeft. Het gaat hierbij om het vermogen dat u op 1 januari 2022 heeft.

Het kan zijn dat u op basis van uw inkomen recht zou hebben op toeslagen maar op basis van uw vermogen niet. Mocht u net in de buurt zitten van de vermogensgrens en op basis van uw inkomen recht hebben op toeslagen, dat zou u kunnen overwegen om voor het einde van dit jaar uw vermogen te verlagen. Dit zou kunnen door bijvoorbeeld iemand een bedrag te schenken, toch nog net die andere auto, televisie of bankstel te kopen of noem maar op. Dit moet dan nog wel dit jaar gedaan worden, omdat daarmee het vermogen op 1 januari 2022 verlaagd.

Wilt u meer informatie over toeslagen of wilt u graag dat wij uw situatie bekijken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Bron: Wed, 15 Dec 2021 11:06:17 +0100

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?