"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) biedt dit jaar de mogelijkheid een geldelijke subsidie te ontvangen voor:

  1. de productie van duurzame energie (warmtepompen, zonneboilers, zonnepanelen en windturbines);
  2. energiebesparende isolatiemaatregelen; of
  3. de aansluiting op een warmtenet.

Ondernemers komen alleen voor de eerste categorie in aanmerking. In tegenstelling tot de SDE++ subsidie is de ISDE-subsidie bedoeld voor kleinverbruikaansluitingen.

Budget

Voor investeringen in warmtepompen, zonneboilers, isolatiemaatregelen en warmtenetaansluitingen is dit jaar een budget van € 124 miljoen beschikbaar. Voor zonnepanelen en windturbines bedraagt het budget € 40 miljoen. Het budget wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van de aanvragen.

Warmtepompen

De ISDE biedt subsidie voor warmtepompen tot 70 kW. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type en vermogen van de warmtepomp.

Zonneboilers

Zonneboilers met een apertuuroppervlakte van ten hoogste 200 m2 bedoeld voor warm tapwater (eventueel in combinatie met ruimteverwarming) vallen onder de ISDE-regeling. De subsidie wordt berekend op basis van de jaarlijkse zonne-energiebijdrage en de apertuuroppervlakte.

Zonnepanelen

Een zonnepaneleninstallatie komt voor de ISDE in aanmerking, indien het gezamenlijk vermogen ten minste 15 kWp en ten hoogste 100 kWp bedraagt. De installatie moet aangesloten zijn op het Nederlandse elektriciteitsnet via een aansluiting van maximaal 3*80 ampère. De subsidie bedraagt € 125 per kilowattpiek. Dergelijke installaties vallen ook onder de Energie-investeringsaftrek. Het is niet mogelijk beide subsidie aan te vragen: men zal een keuze moeten maken.

Windturbines

Windturbines komen voor de ISDE in aanmerking bij een rotoroppervlak van minimaal 50 m2 en maximaal 500 m2. Ook hier geldt dat de turbines aangesloten worden op een aansluiting van maximaal 3*80 ampère. De subsidie bedraagt € 66 per m2 rotoroppervlak.

Aanvragen subsidie

De subsidie moet vóór het aangaan van de investeringsverplichtingen aangevraagd worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat | publicatie | 27-01-2021

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?