"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuw GLB en aandachtspunten voor 2022

Op 1 januari 2023 gaat het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) in. Er zijn enkele zaken die reeds van belang zijn bij de vaststelling van het bouwplan en het invullen van de Gecombineerde opgave 2022.

Ecoregeling

In 2023 kan men via de ecoregeling een toeslag ontvangen bovenop de basispremie. Volgend jaar zijn er waarschijnlijk 21 mogelijke ecoactiviteiten.

In het huidige GLB kunnen vanggewassen geteeld worden om te voldoen aan de verplichting ‘ecologisch aandachtsgebied’. Deze vanggewassen moeten minimaal acht weken blijven staan. In het nieuwe GLB kan men kiezen voor de eco-activiteit ‘Groenbedekking’. In dat geval moeten de vanggewassen tot 1 maart op het land blijven staan.

Een andere mogelijke ecoactiviteit is ‘langjarig grasland’. Dit is grasland dat gedurende een periode van minimaal vijf jaar niet gescheurd is. Langjarig grasland is niet hetzelfde als blijvend grasland. Van blijvend grasland is sprake als minstens vijf jaar achter elkaar gras wordt geteeld.

Conditionaliteit

Om in het nieuwe GLB premie te kunnen ontvangen, moet voldaan worden aan negen GLMC’s (Goede landbouw- en milieuconditie). Eén daarvan is dat op een bouwlandperceel elk jaar een ander gewas geteeld moet worden. In 2023 wordt gekeken naar het gewas dat in 2022 op het land stond. Dit mag niet hetzelfde zijn. Een volgteelt met een vang- of rustgewas wordt daarbij ook gezien als een ander gewas. Deze voorwaarde geldt niet als jaar op jaar een rustgewas (bijv. graan) wordt geteeld.

Bron: Overig | publicatie | 20-04-2022

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?