"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onderschatting van cybercriminaliteit

De mens is de zwakste schakel bij cyberveiligheid. Je denkt: ‘’ach wat kan mij gebeuren het overkomt mij toch niet. Ik ben niet interessant voor cyber criminelen.’’ Een medewerker hoeft maar op een ‘’onschuldig’’ linkje in een mail te klikken en alle data van je bedrijf wordt gegijzeld. Je moet dan losgeld betalen om weer toegang te krijgen tot je eigen bestanden. Op het moment dat je bent gegijzeld gaat veel kostbare productietijd verloren. De financiële impact op je bedrijf is dan groot.

Het CBS meldt dat op basis van de veiligheidsmonitor meer Nederlanders in 2019 slachtoffer van cybercrime zijn geworden dan van de traditionele criminaliteit.

Veilig thuiswerken

Het thuiswerken heeft door het uitbreken van de coronavirus een enorme toevlucht genomen. Als je thuiswerkt wil je dit zo veilig mogelijk kunnen doen. Op je werk wordt het systeem centraal voor iedereen voorzien van de meest recente updates. Maar zorg er ook voor dat je computer thuis is voorzien van de meest recente updates. Daarnaast is een antivirus programma geen overbodige luxe.

Veel bedrijven gebruiken momenteel videobellen om vanuit huis te vergaderen.        Er zijn veel apps in omloop waarmee je kan videobellen, maar waarvan je niet weet welke informatie wordt opgeslagen en waar dit terecht komt. Maak gebruik van betrouwbare programma’s om videobellen veilig te kunnen doen met bijvoorbeeld Jitsi, Microsoft Teams of Google Meet. Als je gevoelige informatie met een collega wilt bespreken gebruik dan de gewone telefoonverbinding.

MKB-bedrijven denken vaak dat ze goed beschermd zijn. Wat kun jij doen aan preventie?

  • Update je software en stel het niet uit;
  • Gebruik een virusscanner;
  • Wees kritisch open geen bestanden van vreemden;
  • Maak regelmatig een back-up.

De impact van cyberrisico’s zijn niet te onderschatten. Bedrijven kunnen zich indekken door het afsluiten van een cyberverzekering. Verlies de voortdurende cyberbedreiging niet uit het oog en blijf alert!

In mijn volgende blog zal ik ingaan op de voordelen van een virusscanner en welke je het beste kunt aanschaffen.

Heeft u vragen over cybercriminaliteit? Neem dan contact met mij op.

Theo van Hardeveld
hardeveld@boschland.nl

 

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?