"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Opletten bij wijziging auto van de zaak

Als een auto van de zaak ter beschikking staat, krijgt een werknemer met de bekende bijtelling te maken. Alleen als hij met de auto per jaar niet meer dan 500 kilometer privé rijdt, is de bijtelling niet aan de orde. Dit kan bij het wisselen van auto gedurende het jaar overwachte problemen opleveren, zo meldt de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR).

Bijtelling

Bijtelling

De bijtelling bedraagt momenteel 22%, of 4% tot een cataloguswaarde van € 50.000 als de auto volledig elektrisch is. Bij een hogere cataloguswaarde geldt voor een elektrische auto een bijtelling van 22% over het meerdere boven € 50.000.

Geen bijtelling bij maximaal 500 km privé

Wie in het jaar maximaal 500 km privé rijdt met de auto, krijgt geen bijtelling. Als gedurende het jaar van auto wordt gewisseld, geldt het maximum van 500 km voor beide auto’s samen.

Problemen

Volgens de VZR kan dit onverwachte problemen opleveren als in een jaar van auto wordt gewisseld, terwijl met één van beide auto’s niet privé werd gereden. De bijtelling wordt dan toch over het hele jaar over beide auto’s berekend, ook als één van beide niet privé werd gebruikt.

Inruil voor elektrisch

Het komt tegenwoordig regelmatig voor dat een niet-elektrische auto in de loop van het jaar wordt ingeruild voor een elektrische. Vanwege de lage bijtelling besluit men om alleen de elektrische auto ook privé te gebruiken. Echter ook de niet-elektrische auto wordt dan in de bijtelling betrokken.

Voorbeeld:

Meneer A rijdt van januari t/m juni in een niet-elektrische auto met een catalogusprijs van € 40.000 en een bijtelling van 22%. Deze auto gebruikt hij niet privé. Hij ruilt de auto in juli in voor een elektrische met een cataloguswaarde van € 50.000 en rijdt met deze auto de rest van het jaar. Deze auto gebruikt hij ook 5.000 km privé.

Berekening bijtelling: 6/12 x 22% x €40.000 + 6/12 x 4% x €50.000 = €4.400 + €1.000 = €5.400.

Let op! Hoewel met de niet-elektrische auto niet privé wordt gereden, krijgt meneer A toch voor deze auto een bijtelling voor de maanden januari tot en met juni. Met beide auto’s samen is het jaar namelijk meer dan 500 km privé gereden. 

Tip: Het is raadzaam in soortgelijke situaties de auto in januari in te ruilen. In dat geval geldt voor het hele jaar de lage bijtelling. 

Heeft u vragen over de bijtelling voor een ter beschikking gestelde auto, neem dan contact met ons op.

< terug naar nieuwsoverzicht

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?