"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Registratie antibioticagebruik geiten vanaf 1 april

Vanaf 1 april 2021 moeten geitenhouders met 25 of meer dieren voor de fokkerij of productie van melk of vlees, het gebruik van antibiotica registreren in een databank en een bedrijfsbehandel- en bedrijfsgezondheidsplan laten opstellen.

Databanken

Twee partijen hebben de aanwijzing als databank aangevraagd. Deze databanken zijn Platform Melkgeitenhouderij en IKB Nederland. De geitenhouder kiest zelf welke databank de gegevens bijhoudt.

Registratie door dierenartsen

Dierenartsen zijn verplicht een melding te doen in de databank van het voorschrijven en het toepassen van antimicrobiële diergeneesmiddelen bij geiten bij de hierboven genoemde geitenhouders. De meldplicht geldt ook voor andere diergeneeskundigen dan dierenartsen die antimicrobiële diergeneesmiddelen voorschrijven en toepassen. 

Gegevens doorgeven in databank

De Regeling houders van dieren verplicht houders van geiten jaarlijks een melding te doen van de dieraantallen. De geitenhouder kan ook de databank machtigen om de diergegevens uit het I&R-systeem te halen.

Bedrijfsbehandelplan en bedrijfsgezondheidsplan

De hierboven genoemde groep van geitenhouders is ook verplicht een bedrijfsbehandelplan en een bedrijfsgezondheidsplan op te laten stellen door hun dierenarts. 

Toepassen antimicrobiële diergeneesmiddelen door geitenhouder

Sinds 1 maart 2014 mogen antimicrobiële diergeneesmiddelen alleen door dierenartsen worden toegepast. Er geldt een uitzondering op deze regel. Houders van bepaalde diercategorieën mogen alsnog zelf antimicrobiële diergeneesmiddelen toepassen indien zij voldoen aan een aantal voorwaarden. Geitenhouders komen in aanmerking voor de uitzondering indien deze houders 25 of meer geiten houden. Daarvoor moet onder meer een schriftelijke overeenkomst met de dierenarts afgesloten worden en moet deze het bedrijf regelmatig bezoeken. Voor geiten moet dit bezoek eenmaal per drie maanden plaatsvinden.

Bron: Overig | publicatie | 31-03-2021

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?