Contact
De Hofstede 57
4033 BV Lienden
085 0410025
info@ondernemerskompas.nl
"*" geeft vereiste velden aan
In de bakkersbranche draait alles om snelheid en efficiëntie. Of je nu dagelijks vers brood levert aan klanten of winkels bevoorraadt, een betrouwbare bestelauto is een essentieel onderdeel om je bedrijf draaiende te houden. De regels rondom bedrijfswagens veranderen echter snel. Dit betekent dat bakkers strategische keuzes moeten maken om kosten te besparen en klaar te zijn voor de toekomst. In dit artikel bespreken we drie belangrijke onderwerpen: de mogelijkheid om tot 2025 bestelauto’s zonder BPM aan te schaffen, subsidies voor elektrische bedrijfsauto’s en de impact van zero-emissiezones in steden.
Als bakker moet je niet alleen zorgen voor de beste producten, maar ook voor een efficiënt en betaalbaar wagenpark. Tot en met 2024 kun je nog profiteren van de regeling waarbij bestelauto’s zonder BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) kunnen worden aangeschaft. Dit kan jou als bakker duizenden euro’s besparen. Vanaf 2025 wordt BPM ook voor bestelauto’s ingevoerd, wat betekent dat de aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen flink duurder zal worden.
Voor veel bakkers die nog traditionele diesel- of benzinebestelauto’s gebruiken, is dit hét moment om na te denken over een strategische investering. Denk aan die vroege ochtendleveringen, waarbij je jouw brood en banket vers en op tijd bij klanten moet krijgen. Met de juiste bestelauto zorg je niet alleen voor efficiënte bezorging, maar houd je ook je bedrijfskosten in toom.
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, ook voor bakkers. De overstap naar elektrische bedrijfswagens is dan ook voor veel bakkers een interessante optie, mede dankzij de beschikbare subsidies. De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) biedt jou als bakker de mogelijkheid om tot 10% van de aanschafprijs van een elektrische bestelauto terug te krijgen, met een maximum van €5.000. De SEBA-regeling moet aangevraagd worden vóórdat de bedrijfsauto gekocht wordt. Daarnaast kun je profiteren van de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Deze regeling biedt een extra belastingvoordeel bij investeringen in duurzame bedrijfsvoertuigen, zoals elektrische bestelauto’s. Hierdoor kun je tot 45% van de investeringskosten van een elektrische bestelauto aftrekken van je fiscale winst. De MIA moet daarentegen binnen drie maanden na de aankoop aangegeven zijn. Het interessante van de MIA-regeling is dat je SEBA en MIA kunt combineren, wat de overstap naar elektrisch rijden nóg voordeliger maakt.
Elektrische bestelwagens hebben bovendien voordelen die goed aansluiten bij de behoeften van bakkers: lagere onderhoudskosten, (nog) geen wegenbelasting en de mogelijkheid om probleemloos milieuzones in te rijden. Dit is vooral een groot voordeel als je regelmatig leveringen doet in stadscentra, waar steeds strengere regels gelden. Zo zorg je ervoor dat jouw brood en gebak altijd op tijd op de juiste plek zijn, zonder gedoe met milieuzones en dure vergunningen.
Vanaf 2025 voeren steeds meer Nederlandse steden zero-emissiezones in. In deze zones mogen alleen emissieloze voertuigen rijden. Dit betekent dat oudere, vervuilende bestelauto’s niet meer welkom zijn in een groot deel van de binnensteden . Voor bakkers die hun producten dagelijks in steden afleveren, is het belangrijk om hierop voorbereid te zijn.
Door nu te investeren in een elektrische bestelauto, maak je jouw bedrijf klaar voor deze nieuwe regelgeving. Je voorkomt beperkingen bij het leveren van je producten en zorgt ervoor dat je zonder zorgen in milieuzones kunt blijven rijden. Bovendien is het goed om te laten zien dat je als bakkerij bewust bezig bent met duurzaamheid. Dit kan je imago versterken en nieuwe klanten aantrekken.
Ook voor de kleinere bakkers met een beperkt budget zijn er nog steeds verschillende opties om jouw wagenpark toekomstbestendig te maken, zonder direct grote investeringen te hoeven doen.
Hoewel nieuwe elektrische bestelauto’s aantrekkelijk zijn vanwege subsidies, kunnen tweedehands elektrische voertuigen een betaalbaar alternatief zijn. De markt voor tweedehands elektrische bedrijfswagens groeit, en vaak komen deze voertuigen met lagere aanschafprijzen, terwijl je als bakker toch profiteert van lagere onderhoudskosten en toegang tot zero-emissiezones.
Voor bakkers die niet direct willen investeren in de aanschaf van een nieuwe auto, kan ook leasen een goede optie zijn. Met operational lease betaal je een vast maandbedrag voor het gebruik van een elektrische bestelauto, inclusief onderhoud en verzekering. Zo spreid je de kosten over een langere periode zonder grote initiële investering.
Een andere optie is samenwerken met andere kleine bakkers in de buurt. Dit kan bijvoorbeeld door het gezamenlijk aanschaffen of delen van een elektrische bestelauto. Zo verdeel je de kosten en profiteer je beiden van de voordelen van elektrisch rijden.
Naast de landelijke regelingen zijn er vaak ook lokale subsidies beschikbaar voor duurzame bedrijfsvoertuigen. Sommige gemeenten bieden extra financiële steun aan kleinere bakkerijen die willen investeren in elektrisch vervoer. Het is de moeite waard om bij je gemeente na te vragen welke mogelijkheden er zijn.
Optimaliseer je bezorgschema’s en routes om het maximale uit je huidige wagenpark te halen. Minder ritten maken of efficiëntere routes plannen kan brandstofkosten verlagen en slijtage aan je voertuigen beperken, wat op de lange termijn kosten bespaart.
Als je niet dagelijks grote hoeveelheden brood en banket moet vervoeren, kun je overwegen om een kleinere elektrische bedrijfswagen of zelfs een elektrische fiets met bak of kar te gebruiken voor korte leveringen. Deze zijn vaak veel goedkoper in aanschaf en onderhoud dan een volwaardige bestelauto en mogen alsnog de milieuzones in.
Met andere woorden, investeren in een duurzaam wagenpark kan je in de toekomst vele voordelen brengen. Je bespaart niet alleen in kosten op je bedrijfsauto, maar helpt ook jezelf en je klanten ermee door zonder problemen je verse brood en banket te kunnen blijven leveren.