"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vof met negatief kapitaal?

Heeft u een Vof met een (negatief) kapitaal en één van de vennoten met een negatief aandeel is uitgetreden? Dan heeft de Vof een vordering op de desbetreffende firmant. De Hoge Raad heeft onlangs een oordeel geveld hoe een dergelijke situatie moet worden beoordeeld.

Het is van belang om te weten hoe het negatieve aandeel van deze vennoot is ontstaan. Komt het doordat de Vof negatieve resultaten heeft behaald, of doordat de desbetreffende vennoot te hoge privéopnamen heeft gedaan? Als de reden van het negatieve kapitaal is vastgesteld, kan gekeken worden of de schuld aftrekbaar is van de winst. Dit is alleen mogelijk als het komt door negatieve resultaten in de Vof. Als de vennoot te hoge privéopnamen heeft opgenomen, is het eigenlijk al direct een schuldvordering.

Negatieve resultaten

Het negatieve aandeel van de vennoot kan ontstaan zijn doordat de Vof verlies heeft geleden. De Vof heeft dus negatieve resultaten behaald, waardoor de vennoot een negatief aandeel heeft gekregen. Als de vennoot uit de Vof treedt, moet hij de schuld aflossen. Kan hij niet de gehele schuld aflossen? Dan is het resterende bedrag aftrekbaar van de winst bij de Vof.

Te hoge privéopnamen

Is het negatieve aandeel van de vennoot aan de Vof ontstaan doordat hij te hoge privéopnamen uit de Vof heeft gehaald? Dan wordt het negatieve aandeel gezien als een schuld. Deze moet compleet terug betaald worden aan de Vof. De negatieve kapitaalrekening wordt dan aangemerkt als een onzakelijke lening. De andere vennoten kunnen dan een (eventueel) verlies op die lening niet in aftrek brengen.

Conclusie

De Hoge Raad maakt met het oordeel duidelijk dat een negatieve kapitaalrekening niet direct leidt tot een onzakelijke lening. Is de negatieve kapitaalrekening ontstaan in de ondernemingssfeer? Dan wordt het niet gezien als een onzakelijke lening. Heeft de negatieve kapitaalrekening een oorsprong buiten de ondernemingssfeer? Dan moet er wel rekening gehouden worden met een onzakelijke lening.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp, of heeft u vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help u graag.

Steven de Gram
directeur fiscaal

0344 60 32 15
s.gram@boschland.nl

< terug naar blogs

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?