"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voor u het weet zit u in uw eigen “toeslagenaffaire”

Toeslagen, voor veel mensen een belangrijke tegemoetkoming voor diverse kosten. Bijvoorbeeld een tegemoetkoming in de kosten voor uw zorgverzekering, huur of voor uw kind. Dit kan om aardig wat geld gaan. Of u recht hebt op deze toeslagen is afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden.

Zoals u wellicht de afgelopen weken heeft gelezen is het van groot belang dat u de juiste gegevens doorgeeft aan de Belastingdienst. Voor u het weet zit u in uw eigen ‘’toeslagenaffaire’’.

Recht op diverse toeslagen?
Als u de afgelopen jaren toeslagen heeft ontvangen van de Belastingdienst, dan is de kans groot dat u onlangs de voorschotbeschikking toeslagen voor 2021 heeft ontvangen. Het is van belang om deze goed te bekijken om te zien of de juiste gegevens bekend zijn bij de Belastingdienst. Is er bijvoorbeeld iets veranderd in uw gezinssituatie, inkomen, of woonsituatie, dan kan het zijn dat u te veel of te weinig aan toeslagen ontvangt. De Belastingdienst berekent aan de hand van uw aangifte inkomstenbelasting op hoeveel toeslag u recht heeft. Aan de hand hiervan ontvangt u een definitieve berekening waarop u kunt zien of u nog wat extra’s krijgt, of wat er te veel is ontvangen en dus terugbetaald moet worden. Daarom is het van belang dat u tijdig eventuele wijzigingen doorgeeft aan de Belastingdienst.

Daarnaast kan het zijn dat u de afgelopen jaren geen recht had op toeslagen, maar door een verandering in uw situatie dit jaar wel. Dan is het van belang om de toeslagen tijdig aan te vragen.

Als u recht heeft op kinderopvangtoeslag dan dient u dit binnen drie maanden aan te vragen. Doet u dit later, dan vervalt het recht over de voorliggende periode.

Huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebondenbudget
Huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebondenbudget voor 2021 kunt u nog aanvragen tot 1 september 2022. U dient hiervoor wel zelf actie te ondernemen. De Belastingdienst attendeert u hier niet op. Als u de toeslagen niet heeft aangevraagd, worden deze ook niet uitbetaald.

Voor deze toeslagen geldt dat er niet alleen gekeken wordt naar uw inkomen, maar ook naar uw vermogen. Voor de zorgtoeslag en kindgebondenbudget mag u als alleenstaande een vermogen hebben van ruim € 118.000 en als u een toeslagpartner heeft bijna € 150.000. Voor de huurtoeslag is dit ruim € 31.000 als alleenstaande en als u een toeslagpartner heeft ruim € 62.500. Het gaat hierbij om het vermogen dat u op 1 januari 2021 heeft.

Inkomen en vermogen
Het kan zijn dat u op basis van uw inkomen recht heeft op toeslagen, maar op basis van uw vermogen niet. Mocht u net in de buurt zitten van de vermogensgrens en op basis van uw inkomen recht hebben op toeslagen, dan kunt u overwegen om voor het einde van dit jaar uw vermogen te verlagen. Dit kan door bijvoorbeeld iemand een bedrag te schenken, toch nog net die nieuwe televisie of bankstel te kopen. Dit moet dan nog wel dit jaar gedaan worden, omdat daarmee het vermogen op 1 januari 2021 verlaagd is.

Wilt u meer informatie over toeslagen, of wilt u graag dat wij uw situatie bekijken? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help u graag.

Gerjan Beumer
relatiebeheerder

Bron: Tue, 15 Dec 2020 15:57:43 +0100

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?