"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voordelen meewerkende kinderen

Dat het fiscaal gunstig kan zijn als uw partner meewerkt in uw onderneming weten veel mensen, maar wist u dat er ook voordelen kunnen zitten aan het laten meewerken van uw kinderen? Als u opgroeiende kinderen heeft kan dit iets zijn om eens met uw adviseur te bespreken.

Meewerken kan in principe op drie manieren:

  1. Allereerst kan uw kind natuurlijk onder dezelfde voorwaarden werken waaronder u een andere werknemer zou aannemen. De gevolgen zijn dan ook gelijk aan het in dienst nemen van een willekeurig iemand. U draagt belasting en premies af en u betaalt de werkgeversheffing ZVW. Uw zoon of dochter is verzekerd voor de werknemersverzekeringen.
  2. Als de familieband overheerst in de arbeidsverhouding en het kind minstens 15 jaar is, zal de Belastingdienst al snel aannemen dat er sprake is van een fictieve dienstbetrekking. De familieband overheerst als er meer sprake is van een ouder-kindrelatie dan van een gezagsverhouding werkgever – werknemer. U stelt bijvoorbeeld andere eisen aan het doorgeven van afwezigheid of uw kind werkt mee aan zaken die u niet aan een willekeurig iemand met een vergelijkbare opleiding zou overlaten en ook het omgaan met fouten zal waarschijnlijk wat anders zijn. Kortom, het is duidelijk dat de belangrijkste reden dat uw kind het baantje heeft gekregen ligt in het feit dat het uw kind is. Bij een fictieve dienstbetrekking bent u inhoudingsplichtig voor de loonbelasting en premies en u betaalt de werkgeversheffing Zvw voor uw kind. Uw kind is niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen, maar u betaalt daar ook niet voor. U dient zich verder aan de administratieve verplichtingen rond werknemers te houden.
  3. Als u een eenmanszaak, maatschap, vof of cv hebt en u laat uw minstens 15-jarige nog thuiswonende kind in uw bedrijf werken onder voorwaarden die u niet met een gewone werknemer zou overeenkomen (er is dus sprake van een fictieve dienstbetrekking) dan kent de wet nog een mogelijkheid. U kunt dan via een simpel formulier verzoeken om toepassing van de vereenvoudigde regeling. De vereenvoudigde regeling is bedoeld om de administratielast die er ook aan een fictieve dienstbetrekking zit, te verminderen. U hoeft dan maar één keer per jaar aangifte van de loonheffing te doen en u kunt de loonbelasting ook één keer per jaar afdragen. U hoeft ook geen loonstaten voor uw kind bij te houden. Het bewaren van een loonspecificatie in uw administratie is voldoende.

Het is weer zomervakantie. Veel tieners zijn op zoek naar een vakantiebaantje. Misschien is werken in uw bedrijf wel een gouden greep. U heeft weinig kosten en uw kind kan de heffingskortingen optimaal gebruiken, maar het belangrijkste is misschien wel dat u uw kind op een leuke manier bij het bedrijf betrekt.

Henk Hoksbergen

Henk Hoksbergen

< terug naar blogs

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?