"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voorkom 8% belastingrente door vóór 1 mei om voorlopige aanslag VPB te vragen

Belastingplichtigen voor de vennootschapsbelasting (VPB) die te laat zijn met het indienen van hun aangifte over 2018 kunnen een flinke rekening aan belastingrente verwachten. Het tarief is namelijk niet flauw: 8%. Die rekening valt te voorkomen door vóór 1 mei om een voorlopige aanslag over 2018 te vragen bij de Belastingdienst.

Als het boekjaar van een bv gelijk loopt met het kalenderjaar, moet de aangifte VPB van het voorgaande kalenderjaar vóór 1 juni binnen zijn bij de Belastingdienst. Maar voor de berekening van de VPBbelastingrente komen er andere data om de hoek kijken:

  • 1 april: doet een VPB-plichtige vóór 1 april aangifte VPB en neemt de fiscus die gegevens ongewijzigd over, dan hoeft de belastingplichtige geen belastingrente te betalen.
  • 1 mei is de deadline voor het aanvragen van een voorlopige aanslag VPB. Als de Belastingdienst de aanslag oplegt conform de gegevens in de voorlopige aanslag, betaalt de belastingplichtige ook geen belastingrente.
  • 1 juli: na deze datum begint de teller te lopen voor belastingrente. Ofwel: als de fiscus de aanslag oplegt na 1 juli moet de belastingplichtige rente betalen.

Betalen tot zes weken na dagtekening aanslag

De fiscus rekent maar liefst 8% belastingrente over het bedrag dat een belastingplichtige aan VPB moet betalen. De periode loopt van 1 juli volgend op het belastingjaar tot zes weken na de dagtekening op de aanslag. Stel dus dat een bv een aanslag 2018 krijgt met dagtekening 2 augustus 2019, dan moet de bv belastingrente betalen over de periode tussen 1 juli en 13 september 2019 (want dat is zes weken na 2 augustus). Belastingplichtigen die over het voorgaande boekjaar VPB hebben moeten betalen ontvangen in het begin van het nieuwe jaar vaak al wel een voorlopige aanslag van de Belastingdienst die aansluit bij de aanslag over het jaar daarvoor. Maar stel dat een bv een veel beter jaar heeft gedraaid dan het jaar ervoor dan kan het aanvragen van een nadere voorlopige aanslag veel financieel leed voorkomen. Heeft een belastingplichtige helemaal geen voorlopige aanslag ontvangen en is de verwachting dat er VPB betaald moet gaan worden, dan moet er dus vóór 1 mei een voorlopige aanslag zijn aangevraagd om de hoge belastingrente te voorkomen.

Wijziging in aanslagbiljet

Het aanslagbiljet voor de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting heeft per 1 januari 2019 wel een wijziging ondergaan. De rubrieken ‘aftrek elders belast’, ‘verrekende deelnemingsverrekening’ en ‘verrekende belasting buitenlandse ondernemingswinst’ zijn vervangen door één nieuwe rubriek: ‘totaal belastingverminderingen’. Het gaat hier om een wijziging die alleen geldt voor voorlopige aanslagen over het boekjaar 2019 en later.

Bron: Rendement

< terug naar nieuwsoverzicht

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?