"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voorsorteren op eco-activiteit ‘groenbedekking’

Eén van de mogelijke eco-activiteiten in het nieuwe GLB is groenbedekking. Daarvoor moeten (bouwland)percelen zichtbaar bedekt zijn tussen 1 januari en 1 maart. Dit is in te vullen door de vanggewassen van dit jaar te laten staan. Dit kunnen vanggewassen zijn in het kader van het ecologisch aandachtsgebied of vanggewassen na de teelt van maïs op zand- en lössgrond. Volgend jaar moet het vanggewas dan machinaal ondergewerkt worden zonder dat het gewas eerst wordt doodgespoten.

Belangrijk is wel dat een vanggewas wordt gekozen dat ook is toegestaan voor de eco-activiteit ‘groenbedekking’. Zo zijn bijvoorbeeld bladrammenas, gele mosterd en raaigrassen wel toegestaan voor deze eco-activiteit, maar winterrogge niet. De volledige lijsten met toegestane vanggewassen voor het ecologisch aandachtsgebied, voor de verplichte teelt na maïs op zand- en lössgrond en voor de eco-activiteit ‘groenbedekking’ zijn te vinden op de website van RVO.nl.

Belangrijk is verder dat wanneer sprake is van een verplichte teelt van vanggewassen, deze teelt bij de eco-regeling wel meetelt voor de punten maar niet voor de waardering. Het invullen van een wettelijke verplichting mag namelijk niet leiden tot een hogere GLB-subsidie.

Bron: Overig | publicatie | 03-08-2022

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?